‘Apple kondigt vanavond streamingdienst aan’

‘Apple kondigt vanavond streamingdienst aan’

Apple gaat vanavond tijdens het WWDC-evenement de eigen muziekdienst aankondigen. Sony Music CEO Doug Morris bevestigde dat gisteren aan Venture Beat. Tijdens de Worldwide Developers Conference maakt Apple daarnaast naar verwachting bekend dat het voor een abonnement tien dollar per maand gaat vragen. Gratis abonnementen met reclame zullen niet worden aangeboden. Wel komt er een proefperiode van drie maanden waarin luisteraars gratis kunnen luisteren en zet Apple een aantal nummers gratis online. Ook zou Apple luisteraars die in iTunes een album van tien dollar willen kopen een streamingaccount aanbieden.

De grote muziekmaatschappijen Universal Music, Sony Music en Warner Music hebben naar verluid nog geen contract getekend met Apple. Er wordt nog gesteggeld over te betalen vergoedingen. Het feit dat de CEO van Sony Music gisteren bevestigde dat de dienst vandaag wordt gelanceerd lijkt erop te wijzen dat de partijen er toch uit zijn gekomen.

Apple TV

Tijdens het evenement dat tot 12 juni duurt zal er geen nieuwe Apple TV worden aangekondigd. Volgens de New York Times is het product nog niet ver genoeg om te demonstreren. Het plan was om via de Apple TV minder kanalen aan te bieden voor een lagere prijs dan bij andere kabelaanbieders. Het lukte echter niet om het met contentaanbieders eens te worden over de prijs en de rechten.

iOS 9

Eenmaal per jaar brengt Apple een grote iOS-update uit. Dit jaar komt de negende versie van iOS uit en tijdens de WWDC zullen waarschijnlijk de eerste vernieuwingen laten zien. In september zal de nieuwe versie worden uitgerold, de maand waarin de iPhone 6s ook wordt verwacht.

In iOS 9 zal het lettertype San Francisco het oude lettertype Helvetica Neue vervangen. Dit lettertype is speciaal ontworpen voor de Apple Watch en is beter leesbaar. Daarom wil Apple het font ook op de andere toestellen introduceren. Of het al bij dit evenement wordt gelanceerd is nog niet bekend.

Ook komt er actuele reisinformatie in Google Maps bij het plannen van een reis in de app. Apple wilde de functie al eerder toevoegen aan de app maar schrapte dit op het laatste moment omdat de ov-informatie nog niet op orde was. Nu er wel genoeg trein-, bus- en tram-informatie is kan Apple de functie toevoegen in iOS 9. De reisinformatie wordt eerst in de grote steden gelanceerd waarna het verder wordt uitgebreid. In Europa zijn alleen Berlijn, Parijs en Londen aangekondigd.

Livestream

Wil je live zien welke updates en producten Apple gaat aankondigen? Dat kan! Het evenement is te zien via de livestream van Apple die vandaag om 19.00 uur begint. Geen tijd om deze te bekijken? Morgen komt er een artikel op onze site met de belangrijkste onthullingen.

Foto: Mike Deerkoski via Flickr.

Geschreven doorLisanne Kielema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>