Carplay door Apple gepresenteerd

Carplay door Apple gepresenteerd

Apple heeft deze week Carplay aangekondigd. Met Carplay moet het mogelijk worden je iPhone tijdens het autorijden gemakkelijk te besturen.

Carplay is een systeem die is te koppelen met je iPhone. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk om tijdens het autorijden gemakkelijk te bellen, navigeren met Apple Maps, notificaties te zien en muziek te luisteren.

Navigatie

De navigatie van Carplay is zo makkelijk mogelijk gemaakt, zodat het zo weinig mogelijk afleid tijdens het autorijden. Door middel van een touchscreen in het dashboard kunnen acties worden uitgevoerd. Ook wordt een knop in het stuur ondersteunt waarmee bijvoorbeeld spraakopdrachten kunnen worden uitgevoerd.

Siri zal ook waarschijnlijk een grote rol krijgen in Carplay. Zo kunnen berichten verstuurt worden, door deze voor te lezen en kunnen bijvoorbeeld iMessage-berichten weer door Siri worden voorgelezen.

Het is alleen de vraag in hoeverre Carplay bruikbaar zal zijn in Nederland. De Nederlandse taal wordt sinds de release van Siri nog niet ondersteunt, waardoor Nederlandse spraakopdrachten nog niet kunnen worden uitgevoerd.

Ondersteuning Carplay

Ferrari, Mercedes en Volvo zullen CarPlay deze week demonstreren tijdens de Geneva International Motor Show. Later dit jaar zullen ook de grote automerken BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subara, Suzuki en Toyota auto’s uitrusten met CarPlay.

Ondersteuning voor Carplay is er alleen voor iPhones met een lightning-ingang. Dat wil zeggen dat alleen de iPhone 5, 5s, 5c en hoogstwaarschijnlijk de nieuwe iPhone 6 worden ondersteunt. De ondersteuning voor het systeem zal later dit jaar als update van iOS 7 naar de iPhones worden gebracht. De update staat volgens geruchten voor half maart gepland. In de video hieronder is Carplay in actie te zien in een Volvo

Carplay werkt ook met apps van derden. Zo zouden Beats radio Spotify en iHeartradio ook gebruikt en bestuurt kunnen worden door middel van Carplay.

Of Carplay ook naar Nederland zal komen en wanneer dit zal zijn is nog niet bekend. De ondersteuning van Siri zou een Nederlandse release kunnen vertragen, maar we kijken er zeker er naar uit.

Geschreven doorBenny Stapel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>