Apple kondigt Apple Music en iOS 9 aan

Apple kondigt Apple Music en iOS 9 aan

Apple heeft tijdens het WWDC-evenement haar muziekdienst Apple Music en versie 9 van besturingssysteem iOS aangekondigd. Daarnaast maakte Apple bekend dat er updates komen voor de Apple Watch en Apple Mac.

Apple Music

Met Apple Music gaat Apple de concurrentie aan met andere muziekdiensten als Spotify, Pandora en Tidal. De dienst wordt op 30 juni gelanceerd in 100 landen. Hierna kunnen luisteraars Apple Music drie maanden gratis uitproberen. Na de proefperiode kost een abonnement, zoals verwacht, 9,99 dollar per maand. Er komt ook een familieabonnement welke door zes personen te gebruiken is voor 14,99 dollar per maand. De prijzen in euro’s zijn nog niet bekend.

De app wordt via de aankomende iOS 8.4 automatisch op ondersteunende apparaten geïnstalleerd en combineert de reeds aangeschafte muziek op iTunes met een streamingaanbod. Naast de mogelijkheid om te streamen kan je ook luisteren naar Beats 1, een radiostation dat 24 uur per dag te beluisteren is. Vanuit Los Angeles, New York en Londen wordt er uitgezonden, zodat er altijd iemand wakker is. Dit radiostation is gratis en kan dus ook door mensen worden beluisterd die geen abonnement hebben op Apple Music.

Met de functie Music Connect kunnen artiesten in contact komen met hun fans. Op de pagina kunnen artiesten nummers delen die zij leuk vinden. Fans kunnen hier dan weer op reageren.

iOS 9

De nieuwe versie van iOS zal in het najaar van dit jaar worden gelanceerd en heeft een verbeterde stabiliteit. In iOS 9 krijgt Siri een nieuw uiterlijk en is de accuduur verbeterd. Ook komt er een nieuwe applicatie: News. Hierin worden artikelen van diverse uitgevers gebundeld. Hoe meer je leest, hoe beter de app weet in welke artikelen je geïnteresseerd bent. De app wordt eerst alleen in de Verenigde Staten, Engeland en Australië uitgerold.

Daarnaast komt er OV-informatie in de app Kaarten. Hierdoor kan je gemakkelijk zien welke tram, bus of trein je het beste kunt nemen en wanneer de volgende komt. In Nederland kan hier echter nog niet mee worden gewerkt. Apple begint met grote buitenlandse steden als Berlijn, Chicago, Londen en New York.

Ook is het op de iPad met Split-View mogelijk om twee apps naast elkaar te gebruiken. Door vanaf de rechterkant de app naar binnen te swipen kan er aan de rechterkant een andere app worden geopend. Wanneer er een video wordt afgespeeld kan deze worden verkleind en in een hoek van het scherm worden gezet.

Split View

OS 10.11 El Capitan

Tijdens de conferentie presenteerde Apple ook het nieuwe besturingssysteem voor de Mac-computers. De opvolger van Yosemite heet El Capitan en richt zich net als iOS 9 op stabiliteit. El Capitan start volgens Apple 1,4 keer sneller op. In de zoekfunctie van OS X, Spotlight, wordt het weer getoond. Verder kun je tabbladen vastpinnen en het geluid hiervan uitzetten zonder die te openen.

Apple Watch

Ook de Apple Watch krijgt een update. Zo wordt het mogelijk om een foto als wijzerplaat in te stellen en kunnen ontwikkelaars apps maken die direct op het horloge te downloaden zijn en niet afhankelijk zijn van de iPhone.

Apple Watch

Als het horloge aan de oplader ligt kan hij worden gebruikt als wekker. Als het horloge op het nachtkastje ligt wordt de tijd getoond waardoor hij beter als wekker kan dienen.

Geschreven doorLisanne Kielema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>