iPhone6 vergelijkt: Spotify, Apple Music & Tidal

iPhone6 vergelijkt: Spotify, Apple Music & Tidal

Vanaf 30 juni om 17.00 uur is het mogelijk om Apple Music te gebruiken. Op dat tijdstip brengt Apple namelijk iOS 8.4 uit, dat noodzakelijk is voor het gebruik van de dienst.

Met de muziekdienst wil Apple de concurrentie aangaan met de streamingdiensten Spotify, Deezer, Pandora en Tidal. Met een gratis proefperiode van drie maanden wil Apple proberen gebruikers over te halen om over te stappen naar hun dienst. Maar wat maakt Apple Music nu beter dan de concurrenten? Wij hebben Apple Music, Spotify en Tidal met elkaar vergeleken en zetten de verschillen op een rijtje.

Apple Music

Bij een abonnement op Apple Music krijg je toegang tot meer dan 30 miljoen nummers. Er kan drie maanden gratis worden gestreamd waarna een abonnement €9,99 per maand kost. Ook kan er een gezinsabonnement worden afgesloten voor €14,99 per maand waar zes familieleden gebruik van kunnen maken. Voorwaarde is wel dat je gebruik maakt van gezinsdeling en dat de betaling via een creditcard verloopt.

Naast streaming kan er via Apple Music ook naar radio worden geluisterd. Hiervoor hoef je niet per se een abonnement op de dienst te hebben. Op radiostation Beats 1 zullen artiesten als Drake, Elton John, Disclosure en Pharrell Williams radioprogramma’s maken.

Naast een radioprogramma geeft Pharrell Williams zijn nieuwe nummer ‘Freedom’ exclusief aan Apple Music. Ook het laatste album van Taylor Swift ‘1989’ is exclusief op Apple Music te beluisteren. Dat album is nergens anders legaal te streamen.

Een andere troef van Apple om gebruikers te lokken is Connect. Met dit medium wil Apple artiesten en fans met elkaar in contact brengen. Artiesten krijgen een eigen pagina waarop ze berichten kunnen delen met hun fans.

Spotify

Spotify lijkt op de gratis maanden van Apple te hebben gereageerd. De dienst had altijd een proefperiode van 30 dagen, waarin muziek gratis zonder reclame werd afgespeeld. Dit is sinds 3 juni verlengd naar 60 dagen.

Het voordeel van Spotify is dat je het gratis kunt gebruiken. Dit gaat wel ten koste van het geld dat artiesten verdienen. Door videocontent toe te voegen aan Spotify kan er mogelijk meer worden afgestaan aan de artiest. Volgens Spotify zorgt de gratis versie ervoor dat het bereik erg groot is. Mensen zouden liever kiezen voor de gratis versie van Spotify met reclame dan voor het illegaal downloaden van muziek.

Naast het beluisteren van muziek kan je afspeellijsten maken en vrienden volgen.

Tidal

De streamingdienst van Jay-Z loopt nog niet zo lekker. In maart werd Tidal gelanceerd maar de dienst is intussen al toe aan haar derde CEO. Op dit moment heeft Tidal 580.000 gebruikers. Die gebruikers kunnen genieten van een zeer hoge kwaliteit geluid. Dit kan voor €9,99 per maand. Wil je een nog hogere geluidskwaliteit? Dat kan voor €19,99 per maand.

Artiesten als Madonna, Kanye West en Rihanna zijn eigenaren van de dienst waardoor het geld niet via platenmaatschappijen loopt maar direct bij de artiest terechtkomt. Ook Tidal werkt met exclusieve content. Zo werd de video voor ‘Feeling Myself’ van Nicki Minaj exclusief op Tidal vertoond. De videoclip stond echter al snel op Youtube waardoor iedereen de clip kon bekijken.

Verwachting

De diensten verschillen niet veel van elkaar en daardoor is de verwachting dat de diensten met exclusieve content klanten willen winnen. Doordat zij dat waarschijnlijk allemaal gaan doen zouden gebruikers eigenlijk op al deze diensten een abonnement moeten nemen. Net zoals bij de videoclip van Nicki Minaj is de kans groot dat exclusieve content vrij snel op sites als Youtube staat waar het gratis te beluisteren of te zien is.

Daarnaast is het de vraag of mensen bereid zijn om te betalen voor muziek. Doordat muziek via Spotify jarenlang gratis was wordt het moeilijk om gebruikers te stimuleren om te betalen. Ook hebben veel mensen hun afspeellijsten op Spotify staan en deze lijsten kunnen (nog) niet worden overgezet naar een andere streamingdienst.

Geschreven doorLisanne Kielema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>